MODEM SENKRONİZASYONU
Modeminizdeki LİNE , LİNK yada DSL ışığı SÜREKLİ olarak yanmalıdır.
* Işığın SÜREKLİ yanması modeminizin senkron olduğunu gösterir.
* Işığın yanıp sönmesi (FLAŞ) modeminizin senkron olamadığını gösterir.Bu durumda :
-Telefonunuzdan çevir sesi alıp-almadığınızı kontrol ediniz.Eğer telefonunuz da çalışmıyor ise 121 numaralı TELEFON ARIZA hattını arayınız.
-Telefonunuz çalışıyor ise , hat ucunu Splitter’dan çıkararak modeme direk olarak takınız.Modeminiz senkron oluyor ise; Splitter, kablo, konnektör yada kullandığınız Telefon , Faks ,POS cihazınızla ilgili bir sorun yaşamaktasınız.-Hala senkronizasyonu sağlayamamış iseniz; 444 0 375 numaralı ADSL Teknik Destek Hattını arayınız
* Işığın hiç yanmaması modeminizin bloke olduğunu gösterir.Bu durumda modemin arkasındaki Reset butonuna kalem ucu ile bastırarak modeminizi fiziksel olarak RESET etmeniz gerekir. (Reset ettiğinizde modem fabrika ayarlarına geri dönmektedir. bu yüzden resseten sonra yeniden kullanici adı ve şifrenizi ve ayarları girmeniz gerekmektedir.)
BİLGİSAYAR AYARLARI : Bilgisayarınızdaki Ağ (Network) ayarlarını aşağıdaki gibi yapınız.
Win XP/2000/2003
Denetim masası / Ağ Bağlantıları / Yerel Ağ Bağlantısı / Özellikler / Ethernet Kartınızın İnternet İletişim Kuralları (TCP/IP)
http://adslistanbul.ttnet.net.tr/adslbilgi_dosyalar/image004.jpg Hem DNS hem de IP kısımlarını otomatik aldırmanız gerekmektedir. Ancak bazı durumlarda DNS girmeniz gerektiginde “Aşağıdaki DNS sunucu adreslerini kullan” seçeneğinden ayarlarınızı giriniz..
Win 95 / 98 / ME
Denetim masası / Ağ Bağlantıları / Yerel Ağ Bağlantısı / Özellikler / Ethernet Kartınızın İnternet İletişim Kuralları (TCP/IP)
http://adslistanbul.ttnet.net.tr/adslbilgi_dosyalar/image005.jpg Hem DNS hem de IP kısımlarını otomatik aldırmanız gerekmektedir. Ancak bazı durumlarda DNS girmeniz gerektiginde DNS yapılandırılması kısmında “DNS’yi etkinleştir” seçeneğinden ayarlarınızı giriniz. Ayarlarınızı tamamladıktan sonra BILGISAYARINIZI YENIDEN BASLATMANIZ gerekmektedir.
* Bilgisayarınızın ağ ayarları güncellendikten sonra Başlat ---> Çalıştır ve gelen pencereye cmd yazarak (Eğer Windows98 işletim sistemi kullanıyorsanız “command” yazınız ) enter tuşuna basınız.
* Karşınıza gelen Ms-Dos komut istemcinizde “ipconfig” yazarak enter tuşuna basınız. Çıktı olarak alacağınız görüntü aşağıdaki gibi olacaktır.
* Bu ekrandan modeminizin IP alıp almadığını görebilirsiniz. Daha ayrıntılı bilgi için “ipconfig/all” komutunu verebilirsiniz.
http://adslistanbul.ttnet.net.tr/adslbilgi_dosyalar/image006.jpg NOT: Bu ekranda görünen IP sadece bir örnektir.PC’nizin alacağı IP Adresi modeminizin IP grubundan olacaktır.
MODEM AYARLARI
* Modemin ayarlarına WEB arayüzünden erişmek için Internette web sayfalarına bağlanmak için kullandığınız mevcut web tarayıcınızı (internet Explorer) açınız ve adres satırına modeminizin IP Adresini yazınız.
Kod: (örnek:
http://192.168.1.1/ )
* Gelen sayfaya modem ayarlarına başlamak için gerekli olan kullanıcı adı ve şifre yazılır.Bilinen başlıca modem markalarının IP adresleri ve kullanıcı ad-şifreleri şunlardır :
https://2img.net/r/ihimizer/img300/5118/diyadinnetcom7pe.jpg http://adslistanbul.ttnet.net.tr/adslbilgi_dosyalar/image007.jpg Modemizin Setup sayfasına ulaştığınızda aşağıda belirtilen değerleri girmeniz gerekmektedir ;
VPI : 8
VCI : 35
Encapsulation : PPPoE LLC veya PPPoA VC-Mux
User Name & Password : Türk Telekom A.Ş. tarafından verilen kullanıcı adınızı ve şifrenizi yazınız.
* Authentication : PAP
* Automatic Reconnect : ADSL bağlantısı kesildiğinde modemin yeniden otomatik olarak bağlanması için işaretlenmesi gereklidir.
* PPP Disconnect Timeout : Dakika cinsinden yazılan süre sonunda bağlantı otomatik olarak koparılır. Eğer sürekli bir bağlantı isteniyor ise bu değer 0 (sıfır) yapılmalıdır.
* Bridge : PPP oturumu modemde sonlanacak ise Disabled ; Bilgisayarda sonlanacak ise Enabled seçilir.
Ancak oturum bilgisayarda sonlandırılır ise Ağ Bağlantılarına yeni bir Bağlantı oluşturulması gerekir.
* DHCP Server : Yerel Ağınızdaki(LAN) bilgisayar(PC) yada bilgisayarlarınızın modeminizin IP grubundan otomatik olarak birer IP adresi alabilmesi için bu seçeneği Enabled yapmalısınız.
* DHCP Client: Geniş Alan Ağındaki (WAN) ayarları kısmında Disabled seçilir.
* Statik IP Setting : Bu ayar , sabit IP alan kullanıcılar içindir.Ancak abonenin statik IP’si olsa dahi modeme yazılması istenmez. Zira sistem zaten modemin her bağlantısında aynı IP’yi atamaktadır.
* Subnet Mask : IP dağıtılan bütün bilgisayarların aynı havuzda olması için 255.255.255.0 olmalıdır.
* NAT : LAN ile WAN bağlantıları arasında dinamik ağ adresi ve port dönüşümü ( Dynamic NAPT ) sağlar. Bu seçenek mutlaka ‘yes , on , Enabled yada Sua-only ’ şeklinde işaretlenmelidir.
* DNS: İnternet yoluyla erişilecek adresin Ad ve IP dönüşümünü sağlar.Örneğin:
http://mail.ttnet.net.tr (http://mail.ttnet.net.tr/) yazdığınızda bu adres çözümlenerek 212.156.4.141 ip‘si elde edilir ve bu sayfaya erişiminiz sağlanır.
Ancak Modem içerisine yada TCP/IP özellikleri kısmına herhangi bir DNS sunucu IP’si yazmayınız , böylece sistem sizi otomatik olarak bir DNS Server’a yönlendirecektir.
* Tüm ayarları yaptıktan sonra ‘submit ’ ve ‘save and reboot’ yapınız.Modeminizin ışıklarının sönerek yeniden senkron olması gerekir.Işıklarda bir değişim olmuyor ise modeminizi kapatarak yeniden açınız. YAAA BİRAZ TEŞEKKÜR.BUNLARI HAZIRLAMAK İÇİN CANIM ÇIKTI.